Leikkaus

Olimme sopineet, että viemme Veikan tiistai-illalla sairaalaan, koska keskiviikkona oli tarkoitus ottaa verinäytteitä tulevaa leikkausta ajatellen, nähdä avannehoitaja ja kirurgi. Onneksemme Veikan toinen omahoitaja, Pike, soitti tiistaiaamulla ja sanoi, ettei kannata vielä tulla, koska osasto on niin täynnä. Vietimme mielelämme yhden ylimääräisen päivän mummulassa. Saavuimme tänään puolilta päivin sairaalaan. Hiukan jo säikähdin, kun Veikan kirurgi linkutti vastaan kyynärsauvoilla, mutta kertoi kuitenkin leikkaavansa Veikan huomenna. On se sissi!

Lassi jäi mummulaan, koska seuraavat päivät taitavat nyt kulua mullakin aikas pitkälle sairaalassa. Veikka on aluksi teholla hoidettavana kipulääkkeiden ja epiduraalipuudutuksen vuoksi. Tänään menimme vielä illaksi kotiin. Seuraavaa kotilomaa odotellaan ja jospa tämän leikkauksen ansiosta Veikan vointi alkaisi normalisoitumaan ja meidät voitaisiin vihdoin myös kotiuttaa.

Huomenaamulla Veikalla on leikkaus. Veikka pääsee saliin ensimmäisenä klo 7.30. Avanteen paikkaa vaihdetaan, koska tämän nykyisen juureen tuli tyrä ja kirurgi meinasi, että se saattaa olla heikko kohta ja siten altis uudelle tyrälle. Avanne tehdään samalle kohdalle, mutta vasemmalle puolelle. Tämän leikkauksen jälkeen Veikalla on sitten kaikki (broviac, masunappi ja avanne) samalla puolella alekkain. Leikkaukseen on varattu paikalle anestesialääkärin ja kirurgien lisäksi patologi, joka tutkii otettavat koepalat heti. Yhden koepalan tutkimisessa menee vissiin noin 20min, joten koepalojen lukumäärästäkin riippuen leikkaus saattaa kestää melko kauan. Kirurgin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole mikään suuri leikkaus. Leikkaussaliin pääsee lisäksi vierailevana tähtenä Veikan omalääkäri, Pauliina. Leikkauksessa otetaan siis useampi koepala suolesta ja niistä tutkitaan hermosolut ja niiden olemassa olo (hirschsprungin taudissa hermosolut puuttuvat sairaasta suolesta). Kirurgin mukaan näiden koepalavastausten perusteella sitten poistetaan tarvittaessa sairasta suolta. Jos sairas osuus yltää kovin korkealle, niin sitten suoleen tehdään joku halkaisusysteemi, mutta toivottavasti siihen ei tarvitse ryhtyä, suolen poistaminen kuulostaa niin paljon ”helpommalta”.

Tähän leikkaukseen päädyttiin, koska suoli ei ole tämän 5 kuukautta kestäneen sairaala-ajan aikana osoittanut toipumisen merkkejä. Se toimii välillä ihan hyvin ja välillä huonosti, muttei normaalisti ollenkaan. Masun kautta tyhjätään edelleen 1000-1500ml päivässä ja stoomasta tulee 200-600ml. Veikalle on alkuvuonna tehty kaksi varjoainekuvausta. Ensimmäisessä varjoaine laitettiin stoomasta päin ja toisessa masusta päin. Ensimmäisen kuvauksen anti oli, että suolen loppupää on kaventunut ja sen yläpuolella on laajentunutta suolta. Tämä voisi viitata siihen, että suolen loppupäässä on vielä hirschsprungin tautia, mutta kukaan ei osaa sanoa, paljonko. Toisessa varjoainekuvauksessa nähtiin, että suoli vetää hyvin. Vitsailimmekin Anna-Leena -lääkärin kanssa, että voisimme ottaa päivittäin muutaman kymmenen milliä varjoainetta, niin suoli toimisi paljon paremmin. Lisäksi kuvat kertoivat, että ”Veikallahan on suolta vaikka kuinka paljon” Tarja-kirurgin sanoja lainatakseni. Saman totesivat myöhemmin myös Anna-leena ja Ruuskan Tarja (toinen Veikkaa hoitanut gastroenterologi). Veikan suoli on siis kasvanut hyvin pituutta, mutta kukaan ei osaa sanoa paljonko. Tämä oli hienoa kuultavaa ja ehkä sen vuoksi leikkaukseen joutuminen ei tunnu yhtään pahalta, päinvastoin.

Muutenkin on jotenkin jännä olo tuosta leikkauksesta. Ei oikein tunnu miltään, silti oikein odottaa leikkausta ja kauhulla miettii niitä leikkauksen jälkeisiä päiviä, kun Veikka on oikein kipeä… ja silti on kokonaisuudessaan hyvä fiilis. Kaippa sitä on niin jo turtunut tähän, 8 nukutuksen jälkeen. Ja toisaalta jotenkin sitä uskoo ja odottaa parannusta Veikan vointiin tämän leikkauksen myötä.

Aion siis mennä raksalle hommiin siihen asti, kun soittavat Veikan saapuvan takaisin osastolle.

Ai niin. Veikan pituus on 86cm! Veikalle on siis vihdoin tullut ihan reilusti pituutta. 2,5kk ja 2,5cm, jee! Painoa oli nyt 12,4kg.

2 vastausta käyttäjälle “Leikkaus”

  1. Sailasaara kirjoitti:

    Tsemppiä!

  2. jenni j kirjoitti:

    Veikka ja Eemeli on ihan samankokoiset :)

Vastaa