Tays-päivä

Tiistaipäivä alkoi kuulumisten vaihtamisella ja syömisharjoittelulla puheterapiassa. Tarjolla oli sipsiä ja laktoositonta maitojuomaa. Puheterapeutti oli jälleen ihan tyytyväinen Veikan tekemisiin, vaikkei mitään suurta ja mullistavaa tehtykään. Nyt varmaan otan riisin uudelleen kokeiluun. Kesällähän se löi vatsan ja suolen huonoon kuntoon, mutta aloittelen maltillisemmilla määrillä, josko sitten onnistuttaisiin. Juttelimme puheterapeutin kanssa siitä, että riisin sopiminen monipuolistaisi syömisharjoittelua juoden ja syöden. Voisi keittää riisipuuroa tai -velliä sekä veteen että maitojuomaan, syödä lusikalla tai juoda löysänä vellinä.

Seuraavaksi treffasimme ravitsemussuunnittelijan. Hänenkin kanssaan puhuimme pääosin siitä, miten vaikea Veikkaa on harjoituttaa syömiseen, kun koko ajan pelkää, että suoli taas hidastuu, ja toisaalta, kun ei ikään tiedä mikä sen suolen milloinkin hidastaa: joku pöpö, ruoka-aine vai kuun väärä asento!?. Ravitsemussuunnittelija lupasi selvittää valmissoseiden sakkaroosipitoisuudet eli sen, paljonko hedelmäsoseissa on ihan oikeaa sokeria. Voisi sitten vähän turvallisemmin mielin niitäkin alkaa kokeilemaan. Persikka-päärynäsose tuntui ainakin maistuvan Veikalle, mutta siinäkin taitaa olla sitä sokeria liikaa…

Veikan pituus oli 83,6cm (-0,5%) ja paino 11kg 170g (-7%). Lääkäri oli noihin mittoihin tyytyväinen. Sanoi, että tasaisesti kasvetaan omilla käyrillä. Meillä oli jälleen uusi lääkäri (tai puolituttu). Hän kyllä tiesi Veikan VTO- ja LO1-ajoilta, muttei mun mielestä ole koskaan ainakaan pidempää aikaa Veikkaa hoitanut.

Juttelimme kuun vaihteessa olleesta infektiosta ja sen jälkimainingeista: maitojen määrän tippumisesta ja siitä, että ollaan jouduttu nyt aika usein tyhjäämään masua masunapin kautta. Lääkäri sanoi, ettei tilanne kuullosta ollenkaan pahalle, koska näillä suolilapsilla infektioiden jälkimainingit saaattavat valitettavasti kestää jopa useamman viikon tai kuukauden. Hyvänä muistutuksena hän totesi, että tärkeää on nyt vain välttää pöpöjä ja infektioita -piste! Niinpä… Olin jo jotenkin hellittänyt ajatusta tuosta ikuisesta pöpöjen välttelystä ja alkanut elää vähä ”normaalimpaa” arkea kauppareissuineen ja muine hullutuksineen. Tottahan tuo lääkärin sanoma on. Liian hyvin on vielä muistissa vuoden takainen infektiokierre. Joten älkääpä sitten pahastuko, kun jälleen alan vähän tiukemmin kyselemään teidän flunssista, kun oltaisiin tapaamassa.

Labrat olivat vissiin ihan ok, koska ei ole kuulunut mitään. Tällä kertaa verikokeet saatiin briviacista vakuumilla. Kahdella viime kerralla on jouduttu ottamaan ruiskulla, kun verta ei ole muuten tullut. Tämä voi olla merkki siitä, että broviac alkaa hiljalleen osoittaa merkkejä toimimattomuudesta, mutta onneksi nyt ainakin antoi näytteet nätisti, joten vielä ei tartte pelätä broviacin vaihtoa.

Veikka alkoi olla jo melko väsynyt. Pitkä päivä takana ja tosi reipas poika oli ollut koko ajan. Vielä piti kuitenkin käydä sairaala-apteekkissa hakemassa 2 viikon TPN-pussit (yöllä menevä suonensisäinen ravinne). Kun pääsimme autoon ja lähdimme liikenteeseen, poika oli jo unessa.

Jatkosuunnitelmat jäivät vielä hieman auki. Lääkäri miettii, jos verikokeet olisivat tälläkin kertaa hyvät, voisi näytteenottoja harventaa joka 3. viikon välein otettavaksi. Seuraava lääkäri on noin 2 kuukauden päästä marraskuussa. Lisäksi mietimme rautatippojen uudelleen aloitusta todella hitaalla tahdilla. Näistä lääkäri lupasi informoida myöhemmin. Ehkäpä ne lukee sitten postissa tulevassa epikriisissä. Syksyllä kun pitäisi olla tulossa myös tyräleikkaus (Veikalla on mahaan leikkaushaavan kohtaan jo vuosi sitten muodostunut tyrä, joka ei vaivaa mitenkään, mutta olisi kuulemma hyvä korjata), parin päivän tutkimusjakso Helsingissä (osallistumme lyhytsuolisyndroomatutkimukseen) ja lisäksi lääkäri lupasi tehdä konsultaatiopyynnön ortopedille, koska Veikka on välillä hieman aristellut jalkojaan (reilut länkisääret ja sitä myötä virheasento etenkin nilkaoissa, mutta rasittaa myös polvia ja lonkkia). Että tämmöistä.

2 vastausta käyttäjälle “Tays-päivä”

 1. Sailasaara kirjoitti:

  Hei!
  Kiva lukea teidän kuulumisia ja katsella valokuvia!
  Rakentaminenhan on edennyt vauhdilla.

  Mukavaa syksyä!

 2. Päivi L kirjoitti:

  Olikin tullut paljon asiaa sitten viimelukeman. Voimia vaan edelleen jokaiseen arkipäivään, joka harvemmin sujuunee täysin suunnitellusti :) Paljon haleja koko porukalle!

Vastaa