Eka kotilomayö

Mummu on ollut meidän kanssa koko viikon ja lähti eilen papan mukana kotiin. On ollut melko hulinaviikko ja mummun apu on ollut enemmän kuin tarpeen. Lassi ei ollut koko viikolla hoidossa, kun hän alkoi keskiviikkona yskiä, ja nenäkin vuotaa. Onneksi on jo nyt parempi. Eli huonosti nukuttuja öitä Lassin tukkoisuuden vuoksi ja loppuviikosta vähän muutenkin…

Veikan ensimmäinen kotona nukuttu yö on takana ja sen jälkeen vielä yksi oikeastikin nukuttu yö, joten nyt jo jaksaa jotain kirjoitella tännekin, tai oikeastaan ehtii, kun miehet ovat nukkumassa. Veikka oli siis edellisyön kotona. Oli hienoa saada poika kotiin yöksi, mutta ei se nyt ihan pelkkää juhlaa ollut. Touhua riitti, vaikka mummu, pappa ja tietty Vesku olivat apuna. Omat unet jäivät vähiin. Mutta muuten meni hyvin, nutrition laittokin, sen tein nyt ensimmäisen kerran kotona. Toki olen sairaalassa muutaman kerran harjoitellut ja nähnyt sitäkin useammin. Kaiken iltatouhun keskellä suun kautta annettavat lääkkeet meinasivat unohtua, mutta muistuivat mieleen tunnin liian myöhään. Veikka alkoi olla sitten jo niin väsynyt, että itkuhan siitä tuli ja oksennus eli ei muuta kuin uudestaan nuo pahanmakuiset lääkkeet pakolla suuhun… Onnistui kuitenkin. Sänkyyn päästyään Veikka nukahti heti, unta ei tarvinnut odotella. Tippakone vain jostain syystä huuteli korkeaa painetta. En meinannut löytää millään syytä koneesta, letkuista, enkä edes Veikasta. Luulin jo, että joudumme sen vuoksi menemään iltayöstä takaisin sairaalaan. Lopulta Veikka itse kääntyi aika reippaasti selälleen ja kone lakkasi huutamasta eli pieni tukos oli jossain Veikan sisässä ja korjaantui asentoa vaihtamalla. Itse pääsin nukkumaan klo 24. Sitten heräsin klo 1, 2, 3, 4.30 ja lopulta Veikka heräsi syömään klo 5. Pienet tirsat vielä ja sitten ylös mummua ja pappaa viihdyttämään. Mä sain nukkua klo 7 asti, jolloin Lassi päätti nousta uuteen aamuun. Hiukan aamulla kaipasin niitä synnytyksen jälkeisiä hormoneja, jolla nää katkonaiset yöt jaksaisi… No, päiväunet auttoivat. Kiitos mummulle, joka oli sillä aikaa talon ja nukkuvien poikien, mun ja papan vahtina! ;)

Mun yövalvomiset johtuivat eniten varmasti jännityksestä, mutta toisaalta vartioin broviacin piuhaa ja stoomapussia, jonka tyhjäsinkin pariin otteeseen yön aikana. Kovin paljoa sieltä ei tullut, mutta edellisenä yönä oli tullut 2 x 200ml (pussiin mahtuu ehkä suurin piirtein tuon verran), joten vartioin senkin vuoksi, jottei pussi alkaisi vuotamaan. Ehkä ensi yö on toivottavasti sitten jo rauhallisempi. Jos Veikan vointi säilyy hyvänä, nukkuu poika ensi yönä toisen kerran kotona.

Nutrition tauko on nyt 12h. Tai oikeastaan nutritio menee 12 tuntia ja sen jälkeen laitetaan vielä kalkki (20-30 min), mutta kuitenkin… Eli kalkkikin on tämän viikon mennyt vain kerran vuorokaudessa. Toivottavasti tuo määrä riittäisi. Tulevat viikot näyttää sitten, mitä veriarvot ovat.

Kotiin päin tässä ollaan menossa. Lääkärit ja hoitajat ovat kovasti suunniteleet kotiuttamista jo ensi viikolle. Jos siis kaikki menee suunnitelmien mukaan ja Veikan vointi säilyy edelleen hyvänä. En ole vielä jutellut kotisairaalan hoitajien kanssa, joten sen enempää en vielä heidän touhuistaan tiedä, mutta ensi viikolla näen varmasti heidätkin. Perjantaina treffasin Veikan ravitsemussuunnitelijan ja saimme uudet suunnitelmat ruokailuihin. Suunnilleen samoilla aterioilla mennään eli maidon ja riisivellin lisäksi jatketaan riisikanakukkakaalisosetta ja kaurapuuroa (tai riisipuuroa) ja mustikkaa saa edellen antaa, mutta se ei ole oikein Veikalle maistunut. Ensi viikolla kokeiluun tulee possu ja sitten parin viikon välein uusi ruoka-aine, eka vadelma ja sitten porkkana. Lisäksi saimme luvan maissinaksujen ja kurkun syömiseen sormiruokana. Vielä tänään Veikka ei innostunut maissinaksuista, vaikka mä niin kovasti niitä Veikalle halusin antaa, mutta kaikki ajallaan. Ensi viikon alussa tapaan vielä stoomahoitajan, kun Veikan iho oli hiukan mennyt piipun juuresta rikki. Häneltä toivottavasti saan taas neuvoja pussin alla olevan ihon hoitamiseen. Ja sitten vielä tiistaina treffit sosiaalityöntekijäkn kanssa. Eiköhän siinä taas ole asiantuntijoita yhdelle viikolle…

Yksi vastaus käyttäjälle “Eka kotilomayö”

  1. Sailasaara kirjoitti:

    Mukava juttu tuo eka yö kotona – nyt se on takana ja toivotaan, että jatkossa yöt helpottuvat sullakin.
    Aikamoisin harppauksin tässä ollaan edetty siitä tammikuusta!

    Voimia teille kaikille!

Vastaa