Arkisto: lokakuu 2012

Syysloma = sairasloma

lauantaina 27. lokakuuta 2012

Kuten otsikostakin näkee, ei mennyt syysloma ihan lomaillessa… Menin tiistai-iltana Alavudelle. Lassi oli kuumeessa ja Veikka näpyissä. Veikan voinnissa oli jo viikonlopusta lähtien havaittavissa jotain infektion merkkejä. Hän pyysi koko ajan juomista ja joi reilusti yli litran päivän aikana, mikä on ihan liikaa Veikalle. Pojat olivat maanantain Sapsulla. Väsymys ja voimattomuus oli vaivannut Veikkaa, myös näppyjä oli jo silloin ilmestynyt suun ympärille. Muuten poikien yölomailut Alavudella oli mennyt hyvin, vaikka tämä enterorokko toikin lievän lisämausteen ja haasteen isovanhempien arkeen.

Pojat pääsivät taudista vähällä. Veikalle ei noussut kuumetta, näppyjä tuli suun ympärille, mahaan sekä vähän käsiin ja kantapäihin. Lassi oli vuorokauden kuumeessa ja sai muutamia näppyjä kasvoihin ja kainaloon. Itselläni oireet alkoivat keskiviikkona, vilutti ja kurkkuun pisti. Illalla kuumetta oli jo 39,5 ja nielu oli valkoisessa peitteessä. Jokavuotista angiinaa vai enterorokkoa pojilta? Torstaiaamuna kurkku oli yhä enemmän valkoisessa peitteessä, joten päätin lähteä terveyskeskukseen näytille. Labrat kunnossa ja nielun pikanäyte negatiivinen. Buranaa naamaan ja odottamaan, kuinka pahaksi tauti yltyy. Onnekseni olo alkoi hiljalleen paranemaan. Kuumetta ei ollut enää perjantaina ja kurkkukipu helpotti viimein tiistaina. Enterorokkoa siis myös mulla! Sairastutimme myös ainakin Emmin ja Helin…

Olipa siis varsinainen syysLOMA. Maanantaina olin väsyneempi kuin ennen lomaa… Onneksi se alkoi loppuviikosta helpottamaan!

Kuvia mummulasta:

Haravointia

Lomakynnet

”Kyllä isi tykkää!” tuumasi Lassi

Sofia rohkaistu moikkaamaan meitä sairastupalaisia

Apulaiset puolukkasurvoksen kimpussa

Syysloma

maanantaina 15. lokakuuta 2012

Viikonloppuna vierailimme Alavudella. Vesku teki polttopuita ja mä tyhjensin omia varastoja mummulasta, ystävien tuleva koti tuli tarkastettua ja Keskinen kierrettyä. Sunnuntai-iltana suuntasimme kotiin, kahdestaan. Pojat jäivät siis jo syyslomalle mummulaan ja Sapsulle. Mä olin tänään töissä ja samoin huomenna. Töiden jälkeen puuhastelen hetken vielä kotosalla ja suuntaan sitten poikien luo. Veskulla ei mitään lomia oo, joten hän jää koti-isännäksi. Tuntuu aikas uskomattomalta, että Veikkakin voi olla poissa meidän vanhempien luota näin kauan, 2 yötä. Tähän asti tämä on onnistunut vain sairaalassa ollessa. Pidämme Veikalla 2 tipatonta yötä peräkkäin, vaikkei se niin kovin hyväksi hänelle olekaan, mutta kiritään sitten nestetasapainoa taas seuraavina päivinä. Sain nämä alkuviikon päivät omaishoidon vapaina. Niitä kuuluisi olla 3 kpl/ kuukausi, mutta nämä ovat ensimmäiset tässä 1,5 vuoden omaishoitajuuden aikana. Tästä on hyvä jatkaa!

Lassin neuvola

keskiviikkona 10. lokakuuta 2012

Heti aluksi pitää todeta, että Lassi oli todella reipas! Heti uuteen neuvolaan saavuttua Soile-täti tuli pyytämään Lassi omaan huoneeseen ja mä jäin täyttämään kyselykaavaketta käytävälle. Eipä ollut mitään ongelmaa pojalle, vaikka mä kyllä epäilin, että noinkohan vaan jää vieraan ihmisen kanssa tekemään tehtäviä.

Lassin kehitys oli kuulemma ikätasoista. Osasi leikata viivaa pitkin, piirtää mallin mukaan kuvioita, kävellä varpailla viivaa pitkin, hyppiä, heittää palloa… Jos nyt jotain kehitettävää taidoissa löytyy, niin pallon kiinniottoa voisi kuulemma harjoitella.

Pituutta oli 105,3cm ja painoa 18,3kg. Hiukan oli laskenut käyrillä, mutta silti 0-käyrän yläpuolella mennään.

Lopuksi pistettiin vielä rokotus. Lassilla oli yskää ja nuhaa jo edellisenä päivänä ja eilen alkuillasta nousi kuume. Uskon sen johtuvan flunssasta, mutta ehkä rokote hieman edesauttoi kuumeen nousua. Illalla ja yöllä lämpöä oli 38,3, mutta sitten klo 3 aikoihin kuume alkoi laskemaan. Ilman särkylääkkeitä päästiin ja tänään on ollut jo lähes terveen oloinen poika. Nuhaa ja yskää riittää vielä molemillakin pojilla. Toivotaan kuitenkin, että Veikka pääsisi tästä flunssasta ilman kuumeiluja.

Lääkärikäynti

perjantaina 5. lokakuuta 2012

Eilinen lääkärikäynti meni kaikin puolin hyvin. Lassi ja Marja-hoitajakin lähtivät lopulta mukaan sairaalalle, leikkipaikoille.

Kalle-lääkäri oli tällä kertaa vuorossa. Hän oli oikein tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa. Tällä tietoa jatketaan samaan tapaan niin yötipoissa, lääkkeissä kuin letkuravinnossakin. Tipattomia öitä on siis 3 viikossa ja Peptisorbia menee 1000ml päivässä, 10ml rasvalisällä.

Veikan pituus on nyt 90,1cm, joten sentti oli tullut lisää kahdessa kuukaudessa. Painoa oli 12,8kg, joten sitäkin oli tullut lisää, vaikka tätä vähän epäilinkin… Kasvukäyrät oli tällä kertaa hypännyt -10 -käyrältä -5 -käyrälle, joten ollaanpa kovin tyytyväisiä siihen. Verikokeissa otettiin perusjuttujen lisäksi vitaminit. Niiden tuloksia saammekin odotella muutaman viikon.

Lääkärin jälkeen kävimme vielä ravitsemussuunnitelijan luona, tai minä kävin, Veikka lähti Marjan ja Lassin kanssa leikkipaikalle. Terhi laski koneella Veikan ravitsemuksen (iv ja p.o.) tällä hetkellä. Hyvältä näytti, ainakin paperilla, sillä koskaan ei voi tietää, mitä Veikalla ihan oikeasti tuosta sitten imeytyy. Hiukan lisää tyydyttämättömiä rasvoja, niin olisimme kuulemma ihan optimissa, eli lisää Liquigen-rasvaa tai sitten alamme koittamaan ruokaöljyä. Samoilla suunnitelmilla mennään myös syömisen opettelussa, lisänä otamme mehukiisselin ja kauran.

Tällä kertaa näimme poikkeuksellisen vähän tuttuja; pellet ja muutama muu. Marja-hoiajan silmissä tunsimme kuulemma kaikki! :) Tällä kertaa kiirehdin vielä takaisin työpaikalle ja opekokoukseen, joten vierailu ykkösellä ja Annen luona jäi tekemättä. Ehkäpä sitten joulukuussa, kun on seuraava poliaika. Toivotaan ainakin niin, ettei ennemmin tarvitsisi vierailla valkoisessa talossa.

Kavereita

maanantaina 1. lokakuuta 2012

Olo uudessa kodissa ja sen ympäristössä on ollut ihanaa. Pojat ovat leikkineet toistensa, naapurilasten ja vieraidemme kanssa.

Tässä kuvaparhaimmistoa:

Viljami ja Lassi

Veljekset vauhdissa

Soffi-kummin kanssa saunalautalla

Veikka ohjaa

Väsyneet saunalauttailijat

Puutarhassamme

Naapurustoa hiekkalaatikolla

Vesikoneella

Pienet kaivurimiehet

Veera ja Veikka ♥

Eero ja Lassi

Autorata

Iltasella

Mamman kanssa leikkimässä

Mummun kainalossa

Lassi 4v

maanantaina 1. lokakuuta 2012

Synttärit juhlittu. Pari viikkoa sitten juhlimme suvun ja Sara-kummin kanssa, viikko sitten kävivät vielä naapuriperheet, joten 3-päiväisiksi venyivät juhlinnat. Lassi nautti vieraista, ja kumma kyllä ei tällä kertaa oikein edes huomioinut lahjoja. Tokihan niitä oli kiva saada ja uusilla jutuilla on leikitty, mutta eniten on puhuttu vieraista. Nikoa toki vielä kaipaillaan yökylään.

Yhteistyöllä

4-vuotias

Pikkuveli juhlatamineissa

Sekalaisia kuulumisia

maanantaina 1. lokakuuta 2012

Kuivaksiopettelu on hyvässä vauhdissa. Pottailut ovat alkaneet sujumaan aika mukavasti, mutta vahinkoja tulee silti vielä lähes joka päivä. Veikalla ei ihan kauheaa omaa halua oo pottailla, mutta vaipattomuus on onneksi alkanut jo kiinnostaa. Enkä kyllä stressaa tätä sitten yhtään. Kyllä se sitten joskus loksahtaa, ihan niin kuin Lassillakin, omalla ajallaan.

Veikan lempiharrastuksesi on tullut saksilla leikkaaminen. Ja hän leikkaa ihan paperia, toisin kuin äitinsä pienenä… Tämän taidon Veikka on opetellut itsekseen. Viikonloppuna urakoimme askartelujen parissa. Veikka leikkasi ja liimasi, Lassi pääasiassa piirteli ja harjoitteli oman nimensä kirjoittamista, oikeaa kynäotettakin yritimme harjoitella.

Lassin lempiharrastus on koneiden rakentaminen. Niitä rakennetaan pihalle ja sisälle ties minkälaisilla vivuilla. Jonkin sortin insinööri lienee tulossa…

Tässä yksi rakennetuista koneista

Innokas apulainen auton pesussa

Ensimmäisinä iltoina uudessa kodissa pojat nukahtivat omaan sänkyyn. Sen jälkeen ei ole tätä ole tainnut montaakaan kertaa tapahtua. Meidän sänkyyn on hyvä nukahtaa… Nukuttamiseen kelpaa onneksi välillä iskäkin, koska mä nukahdan lähes poikkeuksetta poikien mukana. Nukkumaanmenoaika on onneksemme aikaistunut hieman, ollen nyt noin klo 21.30

Eräänäkin iltana

Elokuussa kävimme perheen kanssa kotieläinpuistossa. Pojat nauttivat eläimistä ja etenkin loppuajasta, kun pääsivät ajelemaan mönkkäreillä ja hyppimään pomppulinnaan. Eläimistä suosikkeina oli tänä vuonna porot.

Sapsun pappa on ollut apulaisenamme jo useampana viikkona. Ja kyllä on hommat edennytkin. Paljon pieniä juttuja ja muutamia isompiakin. Suurinpana juttuna nousi toisen papan ja Veskun kanssa pihavarasto jo harjakorkeuteen. Mummulan pappa ja Vesku tekivät perustukset Lassin synttäriviikonloppuna ja nyt tänä viikonloppuna kolmikko urakoi varaston huopakattoa vaille talvikuntoon.

Takka on pitkän odottelun jälkeen käytössämme! Sapsun pappa askarteli taustan siihen teknisessä tilassa ja Vesku teki sähköiset kytkennät. Nyt lämpiää vesi ja tupa puilla! Ja takkamakkaraakin paistoimme eilen, kun saimme makkaraseipäät ostettua…