Arkisto: maaliskuu 2012

Kurkistus raksalle

perjantaina 30. maaliskuuta 2012

Sähköputkien laitto jatkuu vieläkin

Portaat ovat jo käytössä, mutta askelmiin tulee vielä laminaatti päälle

Yläkerrassa jo käytössä oleva wc

Alakerran pesuhuone

Saunan tekeminenkin on jo aloitettu

Kotiutumista kohti

torstaina 29. maaliskuuta 2012

Ensimmäisenä pitää todeta, että hyvin voidaan. Veikalla on vähän nuhaa ja Lassilla pientä lämpöä, mutta ei muuta. Veeran sairaalareissun syyksi osoittautui pelkkä flunssa ja hänkin on onneksi jo kotiutunut. Siis pelkkä flunssa ja silti Veera joutui viettämään 3 päivää infektio-osastolla. Näin se vaan valitettavasti näillä meidän muruilla menee…

Meidän suunnitelma on se, että maanantaiaamuun asti kotilomaillaan. Maanantaina mennään labroihin ja jos kaikki on hyvin, pääsemme ehkä vihdoin pois sairaalasta. Nyt siis kaikkien peukut pystyyn ja kädet ristiin. Jotenkin sitä vaan niin odottaa jo normaaliarkea ja silti ei kumminkaan uskalla täysillä uskoa, että kotiutuminen olisi noinkin lähellä, kaippa se on sitä itsensä säästämistä. Onhan noita ”kotiutumisia” tässä nähty, itsellä ja muilla…

Letkuruokaa pitäisi saada menemään 500-600ml, kun tällä hetkellä menee reilut 400ml. Ongelmana on se, että Anna-Leena ei oikein näillä määrillä tiedä, mitä suonensisäistä ravinnetta Veikalle tiputettaisiin. Kalium on tällä hetkellä vähän liiankin hyvä, vaikkei mitään lisiä menekään ja valmispusseissa kaliumia on vähän liikaa Veikalle. Tästä huomaa hyvin sen, kuinka paljon Veikka ”tuhlasi” elektrolyyttejä ennen leikkausta, kun jouduimme tyhjäämään paljon masunapin kautta. Kalium-lisää meni nutritiopussin lisäksi noin 33ml päivässä, nyt ei ollenkaan. Lisäksi päivän kokonaiskalorimäärä pitäisi natsata, pusseja pitäisi olla vain yksi, jottei sen vuoksi joutuisi heräämään yöllä jne. jne.

Pojat ovat taas vajaan kahden viikon tauon jälkeen hakeneet omaa paikkaansa tässä perheessä. Yhteisleikkejäkin on nähty, mutta vielä valitettavasti enemmän sitä kinastelua ja valtataistelua. Äidin hermoja on koeteltu… Eikä noi viime öiset yöunet auta kyllä yhtään asiaa. Veikka nukahti klo 18 yöunille. Uni oli levotonta puolille öihin asti ja vähän väliä yökötti. Masusta ei kuitenkaan paljoa tullut, joten mitä lie masuvaivaa. Klo 2 Veikka heräsi oikein kunnolla. Onneksemme hän ei kuitenkaan halunnut pois makuuhuoneesta, vaan seikkaili vain oman sängyn ja meidän sängyn väliä. Siinä sai itse jopa välillä torkuttua. Klo 3 Veikka ilmoitti, että kakkapussi on irti, joten eipä muuta kuin pussin vaihtoon, ja Vesku avuksi. Veikan lakanat ja meidänkin lakanat olivat likaisina. Pussin vaihto ei tällä hetkellä ole Veikalle yhtään mieluista, koska leikkaushaava on pussin teipin alla ja vaihto varmasti sattuu vieläkin, tai ainakin muisto leikkauksen jälkeisistä kivuista on yhä mielessä. Pussin vaihto kesti jonkin aikaa ja Veikka tietysti virkistyi. Unta saatiin odottaa muutama tunti. Mummukin oli tietty valvonut olohuoneen puolella viiteen. Aamulla Veikka sentään jatkoi unia klo 9 asti, Lassi heräsi jo kasin maissa.

Eilen ulkoilimme, tänään kävimme raksalla. Muuten aika on mennyt kotoilussa. Ulkoilma piristäisi ja lapset nauttii, mut jotenkin sitä vaan ei jaksa lähteä tuonne kaupunkimaisemaan. Kesää ja omaa pihaa odotellessa…

Huomenna lähdemme, jos siis Lassin ja Veikan vointi sen sallii, viikonlopuksi Sapsulle. Mummu ja papat lähtivät jo tänään meiltä ja raksalta.

Matkalla leikkipuistoon

Maailman parhaat leikit. Näitä sentään saa kaupungissakin tehdä, koiran kakkoja väistellen.

Ihanat ystävämme: Viljami ja Väinö ♥

Papan apurit

Jos joku vielä ajattelee, miksen ole poikien kanssa enemmänkin raksalla hommissa, niin tässä kuvassa yksi selitys: vasta toisen kerran Lassi sai vasarasta selkäänsä (tällä kertaa leikkivasaralla).

Herkuttelua

Lempileikit

Illalla

Kotilomat

sunnuntaina 25. maaliskuuta 2012

Veikan nutritiotauot aloitettiin keskiviikkona 2,5 tunnilla, torstaina tauko oli 4 tuntia ja perjantaina jo n.9 tuntia. Samaan aikaan Peptisorbin määrää lisättiin yhtä huimaa vauhtia. Keskiviikkona 80ml, torstaina 165ml, perjantaina 210ml, eilen 280ml ja tänään jo 320ml. Tällä hetkellä Veikka saa periaatteessa olla irti piuhasta sen, mitä voi. Sokerit ovat pysyneet hyvin, ollen koko tauon ajan yli 4.

Veikalle on tiputettu suonensisäisesti 1000ml:n pussi yön aikana. Tuon määrän tiputtaminen kestää noin 15 tuntia. Ensi yönä olisi tarkoitus mennä ”kirkkailla” eli jättää rasvat pois. Pussin kooksi tulee silloin 775ml, jolloin myös tiputusaika lyhenee. Tämän ”kirkkaiden” tiputtamisen tarkoituksena on säästää maksaa, koska noissa suonensisäisissä ravinteissa juuri rasvat ovat ne, jotka rasittavat maksaa eniten. Lääkärit ovat suunnitelleet, että tulevaisuudessa tiputtaisimme kotonakin noin joka toinen yö rasvojen kanssa ja joka toinen yö ilman rasvoja. Veikan maksa-arvot ovat kyllä hyvät, mutta nyt kun tiedetään, ettei Veikka tule koskaan pääsemään kokonaan eroon suonensisäisestä ravinteesta halutaan säästää maksaa jo ennen suuremman maksavaurion syntymistä.

Olemme saaneet kotilomailla illat perjantaista lähtien. Veikka on voinut hyvin ja nauttinut kotona olosta, kuten minäkin. Huomenna saamme Lassinkin pitkästä aikaa kotiin, joten pääsee veljekset taas yhteisleikkeihin.

Väsyttäviä nää kotilomailut, kun ei malta mennä päikkäreille. Perjantai- ja lauantai-illalla Veikka nukahti nojatuoliin, josta hänet sai heräämättä puettaa, kantaa autoon ja viedä sairaalaan. Viime yönä Veikka nukkui 14,5 tunnin yöunet!

Nyt hieman jännityksellä odotellaan lähipäiviä. Veera joutui takaisin sairaalaan, keuhkokuume tai mahdolloisesti jopa influessaa. Lähipäivinä selviää, mikä on, jos siis selviää. Veikalla ainakin noi taudit on aika usein jääneet arvoituksiksi. Toivotaan vain, ettei tuo olisi ollut tarttuvaa, koska Veera ja Veikka olivat koko tän viikon niin tiiviisti yhdessä osastolla. Veikalla lopetettiin muistaakseni perjantaina toinen antibiootti, ja jäljelle jäi vain yksi… Vielä ainakin tänään näytti hyvälle. Aamulla Veikka oli oksentanut, mutta päivällä ei merkkejä mistään taudista ollut.

Murut lähti osastolta

perjantaina 23. maaliskuuta 2012

Veikka pääsi kotilomalle illaksi ja Veera kotiutui vihdoin kokonaan. Kotiin lähtö vähän vain kesti, kun murut halusivat vielä leikkiä keskenään leikkipaikalla. Kuvista voitte nähdä, että ikävä taitaa molemmille tulla…

Hyvin voidaan

keskiviikkona 21. maaliskuuta 2012

Keskiviikkoinen huippuhetki, pellet kävivät moikkaamassa. Veikasta ja Veerasta tuli taikureita ja saippuakupliakin otettiin innolla kiinni; Veikkakin, joka makasi sängyssä kakkapussi puoliksi irti. Mut eipä haitannut tahtia.

Tänään alettiin harrastaa vähän liikuntaakin. Kutoshuoneessa oli ihan hirveä härdelli ja meteli lukuisine virailijoineen, joten päätimme häipyä Veikan kanssa käytävälle. Veikka ei siis vielä aamupäivään mennessä ollut suostunut/ uskaltanut kävellä, eikä oikeastaan edes seisoa. Kannoin Veikkaa käytävän päähän, kunnes eteemme tuli Annen tekemä ihana Muumilaakso ilmoitustaululla. Veikkahan innostui ja halusi mennä tutkimaan sitä. Niin unohtui arkuus, tai ainakin osaksi. Riitti, että äiti oli vierellä ja piti välillä kädestä. Leikit jatkuivat nukkekodin nalleperheellä ja silloin sohvalle kiipeäminenkään ei enää tuottanut vaikeuksia. Myöhemmin päikkäreiden jälkeen Veikka pääsi vielä leikkipaikalle ilman piuhaa ja sitten laskettiinkin jo liukumäkeä ja ajeltiin mopolla. On nuo lapsukaiset vaan ihania. Mä olisin tuollaisen leikkauksen jälkeen kyllä ihan vain varmuuden vuoksi muutaman viikon ihan petipotilaana (palveltavana).

Masuvaivaa ei ole suuremmmin ole ollut, joten oman janojuoman lisäksi alettiin koittamaan Peptisorbin sopivuutta. Tänään sitä laitettiin 4-5 x 20ml. Aloitusmäärä on mielestäni reilu, joten huomenna sit kuulen, kuinka meni. Illalla ainakin näytti hyvältä. Masusta ei mahdottomasti ole tyhjätty ja stoomasta tulee ihan hienosti. (Varmuuden vuoksi koputtelen täällä puuta…)

Nutritiotaukoakin alettiin koittamaan. Tänään se oli 2,5 tuntia ja sokerit pysyivät yli 4. Huomenna koitetaan pidentää taukoa. Ihanaa päästä taas hieman vapaammaksi tuosta piuhasta. Illalla mä lähdin Emojen seuraan ja Vesku ja pappa tuli viihdyttämään Veikkaa. Mukavaa vaihtelua hänellekin, ja varmaan papalle tärkeä hetki nähdä Veikka tuossa kunnossa leikkauksen jälkeen.

Muistutus

tiistaina 20. maaliskuuta 2012

Silminäkijä huomenna klo 22.10 Yle tv2

Osastolla

tiistaina 20. maaliskuuta 2012

Osaston puolelle siirryttiin. Tänään ei hoidollisesti tai voinnissa tapahtunut muutosta, samoilla jutuilla jatketaan. Morfiinia ei enää oo tarvinnut ja säpsytkin on edelleen vähenemään päin (päivän aikana mä en nähnyt niitä oikeastaan ollenkaan).

Veikka sai tänään ihanan yllätyksen, kun ”Palomies Sami” saapui hänen sängyn viereensä ja ikkunasta oli näkynyt ihan oikea paloautokin!

Osastoa kohti

tiistaina 20. maaliskuuta 2012

Morfiini-infuusio on purettu, mutta Veikka saa vielä niitä kerta-annoksia tarvittaessa. Eilen sai kahdesti, kipuun ja ennen stoomapussin vaihtoa. Perfalgan menee vielä säännöllisesti kuuden tunnin välein. Kunnoltaan Veikka ei enää tehotarkkailua vaadi ja osaston puolelle siirtämisestä on ollut puhetta, mutta kutoshuone on niin täynnä, ettei sinne vielä mahdu. Säpsyt ovat vähentyneet reilusti ja niiden voikakkuuskin on ihan eri luokkaa kuin viikonloppuna. Eilen aloitettiin Veikan oma janojuoma. Veikka sai sitä 20-30ml kolmen tunnin välein, yhteensä kolme kertaa. Tunnin verran juomisen jälkeen masuletku oli kiinni, mutta sitten Veikka sanoi, että masu on pipi ja avasimme letkun. Mitään mahottomia määriä sieltä ei tullut, joten toivotaan, että osa ainakin eteni suoleen asti. Tänään tai huomenna aloitelaan vissiin hiljalleen Peptisorbiakin. Ihanaa nähdä Veikka jo niin hyvävointisena. Vielä aristelee kovasti istumista tuetta ja seisomista, mutta harjoittelemme niitä hiljalleen. Palomies Sami, Postimies Pate ja Pingu -dvd:t on kyllä kaluttu jo niin monta kertaa läpi, mutta se ei tunnu Veikkaa haittaavan. Hän vain kertoilee etukäteen, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Veikan omalääkärin ja kirurgin kanssa juteltiin Veikan tulevasta lääkityksestä. Tällä hetkellä Veikalla ei mene kuin antibiootti suonensisäisesti. Puhuttiin, että lääkitys tulee varmasti jonkin verran nyt vaihtumaan, kun tiedetään oikeasti, millainen suoli on. Mitään lääkettä ei aloiteta varmuuden vuoksi, vaan katsotaan, mitä Veikka oikeasti tarvitsee. Myös yönutrition koostumusta (lähinnä rasvojen osalta) tulevaisuudessa mietitään, koska tällä suolella Veikka ei tule koskaan pääsemään kokonaan eroon suonensiäisestä ravinteesta, niin täytyy kuulemma vielä tarkemmin ajatella maksan säästämistä.

Sunnuntai

maanantaina 19. maaliskuuta 2012

Vointi kohenee koko ajan. Eilen Veikka oli pitkät pätkät hereillä ja virkeänä. Hymyä tulee ja oma viekas tingintekijän ilme on palannut kasvoille. Sain vihdoin pojan syliinikin. Keinuttelimme pitkät tovit ja osan aikaa Veikka nukkui sylissä. Päiväunille nukahtaminen ja nukuttaminen kesti säpsyjen vuoksi tunnin. Aluksi pidin Veikkaa sylissä melko tiukastikin, jotta säpsähdykset eivät säikäyttäisi ja herättäisi Veikkaa kokonaan. Lopulta laitoin pojan sänkyyn ja makasin itse puolittain päällä. Kun Veikka vihdoin pääsi syvään uneen, nukkui hän yhtä heräämistä lukuunottamatta noin 3 tunnin unet.

Morfiinin purkua oli aloitettu lauantai-iltana ja eilen illalla se on todennäköisesti saatu purettua kokonaan. Säpsyjä on tullut siis edelleen, mutta ne ovat vähenemään päin. Veikalla on ollut nyt 3 yötä sama hoitaja, joten hän on hyvin osannut verrata säpsyjen voimakkuuksia ja toistuvuutta edellisiin. Toissayönä säpsyjä oli vielä melko paljon, ja voimakkaitakin, mutta vähemmän ja lievempiä kuin perjantai-lauantai välisenä yönä. Veikka oli saanut nukuttua myös sikeää unta, etenkin aamuyöstä. Aamulla, kun hoitaja oli mennyt Veikan luo ja vissiin vähän jo herätellytkin, niin Veikka oli laittanut kädet silmille ja tuumannut ”Vaukka nukkuu” ja niin oli uni vielä jatkunut. Säpsyt tulevat Veikalla vain nukahtamisvaiheessa, kun lihakset pääsevät kunnolla rentoutumaan, ei enää sikeässä unessa. Eilen oli jälleen puhuttu EEG:n ottamisesta tai vissiin siitä, ettei sitä oteta, kun säpsyjä ei ole koko aikaa. Lääkäri oli konsultoinut myös anestesialääkäriä ja hän oli sanonut, että epiduraali saattaa tehdä noita säpsyjä vielä pitkään lopettamisen jälkeenkin. Epiduraalihan lopetettiin pe-la yönä ja nyt säpsyt ovat vähenemään päin, joten toivottavsti syy on tuo. Veikkahan ei ole koskaan ennemmin ollut epiduraalipuudutuksessakaan.

Pissaa tulee hyvin ja pissakatetri poistettiin eilen iltapäivällä. Mahaletku on ollut auki koko ajan ja sieltä tulee tavaraa pois päin. Katsotaan, joko sitä tänään alettaisiin pitää välillä kiinnikin, jotta painetta tulisi suolistoon päin. Stoomasta on tullut jo ihan oikeankin näköistä tavaraa, 3 ekaa päivää sieltä tuli vain verta ja kudosnestettä. Hiukan turvonnut poika on (+1,4kg), mutta koska pissaa tulee, niin ainakaan eilen illalla ennen meidän lähtöä ei nesteenpoistolääkettä annettu. Tänään Anna-Leena-lääkäri palaa loman jälkeen töihin (jihuu!) ja nään myös Veikan kirurgin ja ehkä omalääkärinkin, jos vaan ehdin sairaalaan ennen niiden käyntiä, kun pitää mennä ensiksi hoitamaan omat hampaat kuntoon.

Ai niin, se piti vielä päivittää, että Veikka siis ihan jo istuskeli sylissä. Käsittelyarkuutta ei enää kauheasti ole, mutta masusta painamista kyllä aristaa. Seisomista lattiallakin yritettiin, mutta Morfiini heitti vielä sen verran, ettei Veikka tykännyt siitä ollenkaan. Yöllä oli kääntynyt sängyssä itse kyljelleen ja selällään ollessa nostaa peppua ylös, joten ihan hyvin on tuo liikehdintäkin jo alkanut.

Toipuminen jatkuu

lauantaina 17. maaliskuuta 2012

Veikan vointi on kohentunut ja nyt illalla aloitetaan Morfiinin purkuakin hiljalleen. Tällä hetkellä suurin ongelma on eilen illalla alkaneet melko voimakkaat säpsyt, joita Veikka saa nukkuessa ja siten uni jää tosi pätkittäiseksi. Yöllä lopetettiin varmuuden vuoksi epiduraali, koska ajateltiin, että siinä joku aine olisi saattanut tehdä sen. Lääkärit olivat miettineet myös EEG:n (aivosähkökäyrän) ottamista, mutta ainakaan tänään siihen ei vielä ryhdytty. Veikalla ei ole ennemmin ollut mitään neurologisia ongelmia, joten ehkä myös siitä syystä lääkärit eivät heti määränneet tuota EEG:tä ja toisaalta jos säpsyt olisivat aivoperäisiä, niitä pitäisi tulla kuulemma myös hereillä ollessa. Todennäköisesti nuo ovat lihasperäisiä ja ehkäpä Morfiinista johtuvaa, koska muuta niin vierasta lääkettä Veikalle ei mene. Illalla tankattiin Trombosyyttejä, muuten veriarvot ovat olleet ihan hyvät. CRP oli laskenut alle sadan, joten todennäköisesti tämä tulehdusarvon nousu johtui vain leikkauksesta. Hb oli taas hieman laskussa, mutta toisaalta Veikka on hieman turvoksissa, joten se saattaa hieman vääristää tuota arvoa.