Arkisto: lokakuu 2010

Sairaalassa tänään…

sunnuntaina 31. lokakuuta 2010

Olen ollut todella virkeä ja hyväntuulinen. Oksennuksia ei ole tullut, eikä nenämahaletkustakaan olla aspiroitu paljoa. Olisikohan suoli hiljalleen taas lähtenyt vetämään!? Heräsin aikaisin, kun mulle ei oltu kerrottu mitään kellojen siirrosta. Olin siis seitsemältä jo ihan virkkuna vastaanottamassa aamuhoitajan työmaalle, eikä hoitaja ollut hoksannut kysyä, milloin ihan oikeasti olin herännyt. Nukahdin eilen kyllä jo seitsemältä, joten ehkä silläkin oli jotain tekemistä aikaisen heräämisen kanssa, ei kai sitä unta ihan mielettömän pitkään voi riittääkään. Leikin aamupäivän hoitajien kanssa lattialla. Ennen yhdeksää olin jo niin väsynyt, että Tanja-hoitaja laittoi minut nukkumaan, nukutti 45 minuuttia tuloksetta ja sitten taas jatkettiin leikkejä.

Vähän myöhemmin, päiväunien jälkeen sain taas mummun ja papan vierailulle. Tänään niitä ei enää tarttenut kummastella, kuten eilen. Papalla oli mukana joku mielenkiintoinen juttu. Aloimme heti kokoamaan sitä, minä tietysti autoin.

Pirkko-hoitaja alkoi jokunen viikko sitten kaipailemaan minulle vanhan ajan leikkikehää. Se olisi kuulemma tosi kätevä, ettei minua tarvitsisi aina nostaa sänkyyn, jos hoitajan pitää tehdä jotain tai käydä pikaisesti jossain. Minua kun ei voi piuhojen kanssa jättää yksin lattialle, en ole vielä oppinut siirtämään tippatelinettä mukanani… Pappa oli kaiken kiireen keskellä luvannut tehdä leikkikehän mulle. Onneksi äiti teki taas löytöjä ja bongasi poistomyynnissä olleen koivusen pinnasängyn, josta olivat pohjan ruuvit kadonneet. Papan ei siis tarvinnut kuin katkaista jalat ja viedä pohja mukanaan pois, niin minä sain uuden leikkipaikan.

Leikkien jälkeen alkoi kuitenkin nukuttaa. Mummu nukutti minut ja pappa katseli tyytyväisenä huoneeni uutta järjestystä. Ihmeesti sitä pieneenkin huoneeseen saa paljon romua mahtumaan… Sain muuten tänä iltana Kaiuksen naapurikseni, ihan kuten äiti oli toivonut!

Illalla Lassi lähti mummun ja papan mukana Alavudelle. Vapaaviikko äitille ja isälle, aikaa lepoon ja minulle.

T: Veikka

Tilannepäivitystä

lauantaina 30. lokakuuta 2010

Tiistaina tosiaan siirryttiin ykköselle ja siellä on taas ollut mukavaa olla. Nyt vain yritämme olla eristyksessä niin päin, ettei ehdoin tahdoin lähdetä käytävältä hakemaan pöpöjä. Ainakin vielä tila on riittänyt: seinät eivät ole kaatuneet äitin eikä pojankaan päälle. Rota jyllää edelleen, mutta on toivottavasti laantumaan päin.

Maidot aloitettiin 4x 10ml ja lisättiin jo 8x 10ml, mutta palattiin takaisin pienempään määrään, koska suoli ei tällä hetkellä vedä ollenkaan. Silti suolta täytyy koko ajan stimuloida ja samalla olla ärsyttämättä liikaa. Toissapäivänä oli pahin tilanne ja nenämahaletkusta aspiroitiin todella paljon, mutta nyt suoli näyttää jo vähän toipumisen merkkejä -toivottavasti! Lyhytsuolilapsilla antibioottikuurit ja infektiot voivat kuulemma lamauttaa suolen toiminnan pariksikin viikoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Veikalla suolen toiminta on kokonaan pysähtynyt, tai ainakin ensimmäinen kerta, kun mä sen oikeasti tajusin. Tuntuu tosi hurjalta! Toissapäivänä olin jo ihan maassa, mutta onneksi Vesku taas jaksoi kuunnella mua, lohduttaa ja ajatella järkevästi. Taas tarvitaan sitä kärsivällisyyttä ja taitoa olla murehtimatta tulevaa…

Kolmesta antibiootista yksi lopetettiin eilen. Kaksi muuta annetaan mennä ainakin viikonlopun yli. Immunoglobuliinit harvennettiin kahden viikon jälkeen siten, että niitä annetaan vain joka kolmas päivä. On tosi hankala arvioida, kuinka paljon Veikka on noista nyt hyötynyt, kun osa on tullut oksennuksina pihalle -kuten tänäänkin. Tarkoitus kuitenkin olisi, että immunoglobuliinit menisivät suoleen ja vaikuttaisivat siellä. Ja toisaalta nyt, kun suolen toiminta on lähes nolla, niin kulkeutuuko mitään suoleen asti!? Jälleen kerran siis kysymysmerkkiä, kuten aika usein tämä meidän poika. Oli muuten aika hurjaa kuulla, että immunoglobuliinin kerta-annos maksaa 164€. Aikas kalliita oksennuksia…

Veikka sai keskiviikkona hieman punasoluja. Pojan Hb on ollut viimeisen 2kk aikana usein 80-85. Punasoluja ei silti olla tankattu, koska Veikka on elokuusta lähtien korjannut itse Hb:n omaan normaalilukemaan, noin sataan. Kanyyli saatiin suoneen toisella yrittämällä, jalkaan tällä kertaa. Se lastoitettiin ja teipattiin kyllä hyvin, mutta Veikka oli illan aikana oikein yrittämällä yrittänyt outoa mötikkää pois, ja onnistunutkin siinä. Ei siis muuta kuin uutta suonta etsimään. Punasolut tiputettiin vasta yön aikana, jotta ylimääräiset piuhat eivät niin häiritsisi.

Tällä viikolla Veikalla on ollut vähän isompia huonekavereita. Veikka on tykännyt ihan hirmuisasti, kun tähän asti naapureina on ollut ”vain” vauvoja. Ensiksi oli reilu 3-vuotias Alex. Saimme Veikan kanssa vähän kielikylpyä, kun Alex puhui isänsä kanssa ruotsia tukiviittomia apuna käyttäen. Alexin jälkeen huonekaveriksi tuli vähän Lassia vanhempi Valtteri-poika. Veikka seurasi kiinnostuneena molempien poikien touhuja ja olisi kovasti halunnut mennä mukaan leikkiin. Eilisestä asti olemme saaneet olla yksiössä. Kiva välillä niinkin. On paljon mukavampi viedä Lassia Veikan luokse, kun saamme olla rauhassa. Eilen vietimmekin illan perheen kanssa, ”yhdessä” leikkien. Huomenna huonekaveriksemme tulee toivottavasti vähän Veikkaa vanhempi Kaius-poika, Veikan keväinen tuttava. Mäkin odotan niin jo tätä tapaamista, koska samalla on mullekin tiedossa mukavaa seuraa. :)

Mummu ja pappa tulivat tänään meille. Kävimme ensiksi Veikan luona ja sitten kotona Lassi otti heidät kovin ilostuneena vastaan. Veikka katseli mummua ja pappaa ensiksi hieman kummastuneena, olihan edellisistä tapaamisista kulunut  jo aikaa, mutta sitten alkoivat leikit ja lopuksi halattiin oikein kunnolla. Ensi viikolla Lassi viettää lomaviikkoa mummulassa. Mäkin saan eräänlaisen lomaviikon: lepoa, kotitöitä, Veikan hoitoa ja mikä parasta: ei aikataulua!

Ykkösellä ollaan

tiistaina 26. lokakuuta 2010

Siirto ykköselle olikin sitten jo tänään. En vain ymmärrä lääkärien päätöstä, koska ykkönen on ihan täynnä, rotavirus jyllää edelleen ja nelosella oli rauhallista… No toivotaan, että eteenpäin mennään ilman uusia pöpöjä. Irmeli-lääkäri kävi moikkaamassa Veikkaa ja ihmetteli, mistä adenovirus oli tullut, koska osastolla ei sittenkään muilla ollut sitä. Ehkäpä sitten multa tai Lassilta!?

Maidot aloitettiin iltapäivällä ja eka 10ml meni hienosti ruiskulla suun kautta. Hieno uutinen oli myös se, että Emma-neiti oli tänään lähtenyt Helsinkiin, huomenna kai leikkaus!

Tervehtymään päin

maanantaina 25. lokakuuta 2010

Tällä toisella kerralla infektio-osastolla on ollut ihan mukavaa olla. Toki se oli aluksi taas hieman raskasta, kun oli jälleen se uusi paikka ja itsestä tuntui, että olisi pitänyt pystyä olemaan paljon kauemmin Veikan luona. Veikka on kuitenkin saanut muutaman ykköseltäkin tutun hoitajan ja muutenkin pääsääntöisesti samat hoitajat nyt koko ajan, joten ovat oppineet jo hieman tuntemaan poikaa. Uskaltauduimme lauantaina lähtemään Pohjanmaallekin. Talvirenkaat oli saatava Passatin alle ja samalle reissulla pyörähdimme Laihialla testaamassa Teppojen uutta saunaa ja uima-allasta. Löylyt olivat hyvät ja mäkin uskaltauduin jopa kerran kastautumaan. Perhettä tuli siis treffattua tänä viikonloppuna, kun Merja ja Niko olivat meillä perjantaista lauantaihin kylässä ja Alavudella nähtiin pikaisesti mamma, mummu, papat ja Kurunmäet. Voi, kuinka Lassi taas nautti Nikon (ja Merjankin) tapaamisesta. Sorry Merja, että laitoin sut sulkuihin, mutta jäät auttamattomasti Nikolle toiseksi. :) Kävimme Merjan kanssa perjantaina vielä hieman toipilaan pikkumiehen luona sairaalassa ja pojat olivat sillä aikaa saaneet meidän kodin melkoiseen sekasotkuun. No, lelujahan ne vain olivat. Illalla pääsimme Veskun kanssa vielä katsomaan, kun SPV rökitti Nokian melko selvin lukemin.

Eteenpäin on Veikankin vointi mennyt. Vieläkään ei voi sanoa, että tauti olisi taltutettu, mutta kuitenkin. Maitoja ei olla uskallettu antaa, koska oksennuksia on vielä tullut. Pahiten mahaa tuntuu ärsyttävän suun kautta annettava immunoglobuliini, vaikka tietenkin pitkäaikainen tavoite on juuri päinvastainen. Määrä ei ole suuri (15ml) ja se annetaan hiljalleen nenämahaletkuun, mutta vissiin kuoheltaa sen verran, että on lähes joka kerta tullut osaksi oksennuksena pois. Tänään oli eka päivä ilman oksennuksia, ainakin iltapäivään asti. 7x 15ml Osmosalilla mennään ja nutritiotauko on noin tunti. Antibiootit jatkuu ja Ringeriä on annettu tarvittaessa. Tällä kertaa lääkärit eivät onneksi turvottaneet (*kop kop*) Veikkaa kovin pahasti. 10280g päästiin, mutta jo ennemmin olin puhunut lääkärille, että alentaisi Veikan saamaa nestemäärää ja se onnistui. Veikan normaalipaino on noin 9900g ja aamulla painoa oli 10080g. Lääkäri oli kyllä määrännyt 300ml Ringeriä tämän jälkeen, joten katsotaan… Mutta siis päivä kerrallaan taas kohti ykkösosastoa! Niin joo, kävelyharjoittelutkin on alkaneet, nyt mennään jo puita pitkin! :)

Infektio-osastolla

keskiviikkona 20. lokakuuta 2010

Siirto Nelososastolle. Veikan kakkanäytteestä löytyi Adenovirus eli se sama, joka siellä osaston yhdessä huoneessa jyllää. Veikka on siis todennäköisesti ehtinyt viime viikolla napata tuon pöpön ollessaan kävelytuolilla osaston käytävällä, kahvihuoneessa ja kansliassa. Nyt vain toivotaan, ettei Emma-neidin ensi viikon leikkaus olisi vaarassa! Josko hän olisi jotenkin välttänyt pöpön saamisen Veikalta.

Muutama kuva sunnutailta

keskiviikkona 20. lokakuuta 2010

Pakko laittaa sunnuntailta vielä muutama kuva. Se on niin uskomatonta, kuinka nopeasti Veikan vointi huononi. Klo 18 alkoi oksentelu, siihen asti touhuttiin, hymyiltiin ja naurettiin. Reilu tunti, niin oksennuksia oli tullut jo 5 ja seuraavana aamuna paino oli pudonnut 300g!

Magneettipalapeliä tekemässä

Ekaa kertaa potalla. Eikä ees tullut säkäonnistumista! Pesukone oli kyllä erittäinen mielenkiintoinen.  Just, kun ehdin Veskulle sanoa, että pottailussa ei sit Veikan kohdalla tartte pitää mitään kiirettä, kun ei tuon ensimmäisen kanssakaan aikaisesta pottailusta mitään merkittävää hyötyä ollut, niin enköhän jo samana päivänä istuta pojan potalle. :D

Ilopillerimme

Voipunut pikkumies

keskiviikkona 20. lokakuuta 2010

Yökkimistä, oksentelua, löhöilyä, pyörimistä ja välillä jopa yritystä ylöspäinkin. Sitä ovat nämä viime päivät olleet. Veikka on tosi voipunut. Kaksi edellistä yötä on mennyt valvoessa, mikä on todella epätyypillistä Veikalle. Tänään oli nesteytys saatu kohdalleen, eli Veikka painoi 9890g. Luulisin, että tuo on aikaslailla oikea paino. Silmät eivät olleet kuopalla, eikä turvotusta ollut. Katsotaan, kuinka tulevina päivinä käy. Veikan nesteyttäminen ei kuulemma ole helppoa, koska hän ei ”tottele” yleisiä sääntöjä ja laskelmia nestemäärissä. CRP oli tänään noussut. Ei se ollut kuin 6,5, mutta antibiootit aloitettiin. Hyvä, että lääkärit reagoivat taas heti. Toivotaan pikaista vaikutusta, kuten edellisilläkin kerroilla.

Huomisen hammaslääkäri siirrettiin parin viikon päähän…

Veikka on ollut mun vierailujen ajan melko hyvävointinen ja aika ajoin lähes pirteäkin. Hetken hän jaksoi Lassin ja iskänkin vierailun ajan seurata, mut sitten väsy voitti. Tänään istuskeltiin ja seurusteltiin Sirkka-tuolissa ja tavattin taas sairaalaklovnejakin (muutekin kuin kortista).

Ylä- ja alamäkiä

maanantaina 18. lokakuuta 2010

Niinpä niin. Eilen illalla alkoi taas oksentelu. Ei kai mitään sen ”ihmeenpää”, sitä Veikan omaa, mutta kuitenkin… Perjantaina lopetetut antibiootit kai aiheuttivat taas tän. Veikan suoli ei vaan kestä nyt ilman antibioottia, mutta kun niitä ei suonensisäisesti ihan koko aikaakaan voisi antaa. Maidot tauolle ja Osmosalit kehiin. Hyvällä halulla onneksi menee alas. Veikan paino oli eilisestä pudonnut 300g ja aikas ”kuivalta” pikkumies siellä näytti. CRP oli ainakin vielä alhaalla, mutta sitä seurataan päivittäin ja reagoidaan tarvittaessa heti. Nuutunut poika, mutta tuli iltapäivällä jo hieman hymyäkin! Osmosalia annetaan 7x 10ml ja tauko nutritiosta on tunti. Melkoinen takapakki siis taas! Ei auta kuin toivoa parasta… Toivotaan myös, että osaston yhdessä huoneessa riehuva mahatauti pysyisi siellä yhdessä huoneessa, eikä eksyisi kolmoshuoneeseen! Sitä nyt ei kumpikaan, Emma-neiti ja Veikka tarvitsisi.

Ehdoton piristys tähän päivään oli, kun sain kutsun Lastenklinikoiden Kummien järjestämään hemmottelupäivään. Parin viikon päästä ohjelmassa olisi keilausta, hierontaa, ruokailua, kampaus, meikkaus, illallinen, illan esiintyjien tapaaminen ja  Kolmen pennin ooppera -musikaali. Mä olen niin ansainnut tämän päivän! :)

Veikan kotiloma

lauantaina 16. lokakuuta 2010

Moro! Olin tänään kotona yli 5 tuntia! Pitkästä aikaa näin kauan.

Sängyn valtaus. Tässä ehkä yksi syy, että nukuin tänään aika vähän päiväunia. Tai sitten en vain malttanut…

Seurasin tarkkaavaisena, kuinka autoja pestään.

Mukaan en kuitenkaan saanut mennä.

En, vaikka kuinka yritin. Hiukan meille veljeksille meinasi tulla jo kinaakin!

Sovintohali. Näin päin tämä toimii, Lassilla on vielä opittavaa…

Hampaiden pesu ennen sairaalaan lähtöä.

Tarinaa tältä viikolta

torstaina 14. lokakuuta 2010

Veikalle aloitettiin eilen immunoglobuliini- eli vasta-ainetankkaukset. Peukut pystyyn, että tästä kuurista olisi apua!!!! Suunnitelmissa on, että pari viikkoa annetaan annos joka toinen päivä ja sitten aletaan harventamaan kertoja. Immunoglobuliinit annetaan yleensä suonensisäisesti, mutta suolilapsilla ne annetaan suun kautta. Tällä kai yritetään tehostaa vasta-aineiden toimimista nimenomaan suolessa. Eilinen annos oli yllättänyt hoitajat suuruudellaan (50ml), ja he eivät olleet antaneet sitä suuhun, vaan olivat laittaneet Veikalle nenämahaletkun.  Näin se oli mennyt hyvin, eikä oksennuksia ollut tullut. Tänään aine vaihdettiin toisen valmistajan vastaavaan, jonka pitäisi olla huomattavasti pienempi annos (10ml). Katsotaan, kuinka se sitten huomenna menee.

Antibiootit lopetettaneen huomenna ellei tänään kunnolla alkanut nuha muuta lääkäreiden suunnitelmia. Ei otettu Veikkaa illalla edes kotilomalle, koska oli niin kovin räkäisen oloinen. Pitkät päiväunet ja nenän ”imurointi” oli kuulemma helpottanut huomattavasti ja alkuillasta soittaessani sairaalaan, oli siellä taas hymyilevä poika. Olemme tällä viikolla olleet kotilomilla muutamana päivänä. Pari tuntia illasta antibioottien välissä, kun nutritio on ollut tauolla. Lassin kanssa on taas ollut hieman harjoittelua nämä isoveli-pikkuveli -jutut, mutta siihen oltiin varauduttu. Eipä sitä pieni lapsi oikein voi ymmärtää tätä tilannettamme… Tuota Veikan nuhaa olen hieman pelännytkin, koska Lassilla on tän viikon ollut yskä ja nenäkin hieman vuotaa. Se toivottavasti on kuitenkin jo paranemaan päin. Ja toisaalta voihan Veikka olla saanut tuon nuhan myös sairaalan käytävällä tepastellessaan. Siinä kulkee päivän aikana kuitenkin niin paljon ihmisiä, että takuulla on pöpöjäkin liikenteessä, vaikka puhdas osasto onkin. Omakin olo tuntuu tukkoiselta, aivastuttaa ja nenä on nyt illasta vuotanut aika paljon, joten voinhan mäkin se pöpön viejä olla. Jos antaisi itselleen luvan sairastaa, niin varmaan kaatuisin yhdeksi päiväksi petiin, mutta ei nyt oikein ehtisi ja haluaisi sairastaa.

Järjestyksen mies! Omat ja pikkuveljen puput ja nallet rivissä

Perässä mennään

Maitomäärä nostettiin tänään 8x 25ml ja samalla määrällä mennään maanantaihin asti. Tosi hitaasti ja varovaisesti edetään -ihan niin kuin silloin ensimmäisinä kuukausina. Luulen kuitenkin, että tällä hetkellä tuo on viisautta! Syöttäminen tapahtuu ruiskulla, kun ei oikein tuo tuttipullo maistu. Lusikallakin olen jo välillä koittanut. Tänään meitä kävi sairaalan puheterapeutti moikkaamassa. Puheterapeutin avulla pyrimme saamaan jotain tolkkua tuohon Veikan syömiseen ja syömättömyyteen. Oli tosi mukava käynti ja oikein odotan, että pääsisin jo koittamaan tiettyjä juttuja. Mulla oli aika negatiivinen ennakkoasenne hänen käyntiinsä, mutta onneksi se muuttui positiiviseksi. Olin vaan kuullut paljon huonoa puheterapeutin tyylistä ilmaista asioita ja hänen tiukoista periaatteistaan. Mutta mun mielestä hän otti tilanteemme hienosti huomioon ja keksi harjoituksia, joilla suun motoriikkaa ja syömisen opettelua voisi harjoitella. Pienet sormiruoat, itse syöminen, mukista juominen ja syöminen, sormihammasharjan käyttö jne. Hän korosti sitä, että ottaisimme mukaan jo sitä normaalia ikätasoon sopivaa tekemistä, vaikka syöminen onkin vielä alkutekijöissään. Myös se oli helpottavaa kuulla, että aikaa harjoitteluun on. Jos etenemistä ei ala tulemaan, niin kyllä se syöminen joskus alkaa sujumaan, siihen uskottaan. Vaikka vasta vuoden parin päästä… Uskotaan kuitenkin, että saisimme jo aikaisemminkin jotain tuloksia. Valmiudet syömiseen ja nielemiseen Veikalla on, kunhan vain vielä olisi haluakin! Ja tietenkin nyt odotamme myös soseiden tai edes vellin alkamista, jotta voisimme ottaa lusikan paremmin syöttöpuuhiin.

Nutritiotauko on 5 tuntia ja samalla pituudella mennään maanantaihin asti. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Maitoja pitäisi päästä nostamaan, että nutritiota päästäisiin laskemaan. Nutrition koon laskiessa voidaan taukoa pidentää, muuten nestettä joudutaan tiputtamaan Veikkaan liian suurella nopeudella. Ja kun tauko pitenee, pitenee myös meidän kotilomat. Tai tokihan me voidaan tipankin kanssa mennä kotiin, kunhan nuo suonensisäiset lääkkeet vain lopetettaisiin.

Veskun isyysloma on sitten ensi viikolla ja niin vain kävi, ettei Veikka ole silloin vielä kotona. Ei siis tällä viimeisellä isyyslomaviikollakaan. Toivottavasti saamme kuitenkin päiväsaikaan olla mahdollisimman kauan kotona. Pidämme Lassia ainakin alkuviikon kotona, saa Marikakin muutaman syyslomapäivän.

Veikasta, ja samalla mustakin, tulee pieni lehtijuttu tai osa sitä ainakin Aamulehteen ja vissiin johonkin muuhunkin. Eilen osastolla kävi toimittaja tekemässä juttua suunnitteilla olevasta uudesta lastensairaalasta. Tämä lehtijuttu liittyy Tampereella marraskuun lopussa olevaan hyväntekeväisyyskonserttiin, jonka tuotto käytetään TAYS:n lastenosastojen ja tulevan lastensairaalan hyväksi. Juttuun haluttiin joku sairaalan pitkäaikaislapsi, jonka toiminnassa vanhojen tilojen toimimatomuus näkyy. Veikkahan on tähän oikein sopiva lapsi, koska konttaa ja ryömii pitkin huoneen lattiaa, harjoittelee kävelyä osaston käytävällä, laittaa suuhunsa kaiken eteen tulevan ja saa siinä samassa valitettavasti myös pöpöjä. Tulee vastustuskykyä, toiset sanoisivat! Niin varmaan tuleekin, mutta ensiksi pitäisi saada pojan oma immuunijärjestelmä sille tasolle, että olisi vastustuskykyä eikä kaikki pöpöt koituisi joksikin infektioiksi. Mutta siis ilmoittelen, kun tiedän, missä lehdessä olemme ja milloin! Veikka nautti taas, kun oli paljon ihmisiä ympärillä ja kaikki keskittyivät vain häneen. Toimittaja ihastui Veikkaan ja nappasi kymmeniä kyvia. Onneksi Veikka on hieman tottunut tuohon kameraan… ;)

Kuvausten jälkeen tuli kuitenkin armoton väsy

Kansliaan toimistoapulaiseksi

Omassa huoneessa, roskikselle menossa

Ensi viikolla Veikka pääsee hammaslääkäriin. Aloin viime tai edellisviikolla puhumaan osaston lääkärille, että voisiko Veikan hampaita oksennuksien vuoksi tarkistaa. Veikalla on jo 6 hammasta. Haluaisin tietää, onko hampaiden kiilteessä nyt jo havaittavissa jotain muutosta (toivottavasti ei) ja millä tavalla tuota kiilteen kulumista voisi ehkäistä. Suolilapselle ei mun tietääkseni käy fluorin tai ksylitolin takia ihan kaikki hammastahnatkaan, ja kannattaako näin pienelle ees hammastahnaa vielä käyttää. Siitä ensi viikolla lisää. Pitäisi hoitajan mukaan olla ainakin mukava hammaslääkäritäti!