Arkisto aiheelle ‘9B’

Siirto ykköselle

keskiviikkona 26. lokakuuta 2011

Loppuviikko sairaalassa meni hyvin. Suoli jo vähän lupaili, että voisi alkaa toimimaankin, mutta ei tarpeeksi. Mahasta menee kyllä jotain eteenpäin, mutta ei tarpeeksi. Tärkeintä tässä edes pienessä toimimisessa on se, että nyt tiedetään, ettei suolessa ole mekaanista tukosta vaan tämä hidastuminen johtuu Veikan omasta taudista. Suhdeluku masun eritteen ja stoomapussiin tulevassa on tällä hetkellä jotain: 1500ml tyhjätään masusta ja 300ml tulee kakkaa. Eli ihan väärä ja toiseksi toi kokonaismäärä on puolet normaalia enemmän. Ja edelleen ollaan ravinnotta, koska masun ja suolen eritys on pysynyt samassa, joten nyt vain odotellaan…

Kävimme Veskun kanssa viikonloppuna pikavisiitillä Alavudella. Lassiakin oli jo ikävä ja sit piti hoitaa vielä pankkiasioita maanantaiaamuna. Veikka oli pärjännyt hienosti hoitajien kanssa, ja hoitajat Veikan kanssa.

Lassi Sapsulla

Maanantaina alettiin puhua LO1-osastolle siirrosta. Koska Veikan hoito ei ollut enää mitenkään kirurgisen potilaan hoitoa ja ykkösellä olisi suolilääkärit lähempänä. Niinpä siirryimme tiistaina tutulle osastollemme. Tokihan sielläkin on hoitajia ja lääkäreitä vaihtunut, mut jotkut onneksi on ja pysyy. Menimme aluksi omaan 3-huoneeseemme, mutta siirryimme siitä illalla isompaan 6-huoneeseen, koska toinen lapsi tarvitsi kolmosen omaksi huoneekseen. Tämä järjestely on tuntunut hyvältä, koska Veikalla on seuraa muista lapsista ja huoneessa on toinenkin suolilapsi, joten mä voin jakaa edes jotain juttuja hänen äitinsä kanssa. Tokikaan tällä lapsella ei ole sama tauti kuin Veikalla, mutta kuitenkin… Hiukan on ympäristö jo nyt tuntunut pieneltä, kun sitä varsinaista leikkihuonetta ei ole, mutta toivotaan, että pääsisimme pian edes hetkeksi ilman piuhaa, niin liikkuminen helpottuisi. Nytkin olemme kyllä vaunutelleet sairaalan käytävillä ja olleet alakerran leikkihuoneessa, joten ihan ei Veikkaakaan neljän seinän sisälle ole lukittu.

Radiuksen patsaat

Pappakin kävi eilen illalla moikkaamassa Veikkaa.

Tyräleikkaus

perjantaina 21. lokakuuta 2011

Kaikki ei sittenkään oo mennyt ihan ennakko-oletusten mukaan…

Kävimme sunnuntaina osastolla moikkaamassa anestesialääkäriä. Veikka sai maanantaille nukutusluvan ja pääsimme vielä kotiin yöksi. Aamulla sitten osastolle odottelemaan operaatiota. Lassi lähti mummun ja papan kanssa Alavudelle. Veikan leikkaus meni hyvin. Veikalta piti korjata haavatyrä vatsasta, mutta tyrä olikin avanteen reunassa, joten operaatio oli hieman isompi kuin luultiin. Silti oletuksena säilyi, että kotiutunemme tiistaina, koska Veikka ei kovin kipeä ollut. Kipulääkettäkin tarvitsi vain vuorokauden ajan. Osastolla ollaan kuitenkin edelleen. Veikan suoli otti operaatiosta sen verran nokkiinsa, että päätti olla kokonaan toimimatta toissa iltaan saakka. Siitä lähtien kakkaa on tullut minimaalinen määrä, mutta jotain kuitenkin. Veikka on tällä hetkellä päivätkin tipassa, koska maidot on tauolla niin kauan, kun suoli alkaa kunnolla vetämään. Vatsaan menee vain lääkkeet ja Osmosalia, jonka Veikka ottaa suun kautta. Suolen vetämättömyydestä johtuen Veikan maha on välillä tosi pinkeä ja sieltä joudutaan tyhjäämään suuria määriä (n.400ml 3-4 kertaa päivässä).

Kaikesta tästä suolen vetämättömyydestä huolimatta Veikka voi hyvin. Hän ei ole oksentanut kuin kerran, paino on pysynyt samana, veriarvot ovat hyvät ja poika jaksaa touhuta ja leikkiä.

Koska olomme sairaalassa taas venyy, Veikka sai tältä Lasten kirurgiselta osastoltakin nyt ihanan uuden omahoitajan Sadun. Muutenkin osasto on tuntunut jotenkin tosi kivalta ja turvalliselta. Siellä on leikkihuone, jossa Veikka viihtyy todella hyvin, mukavat hoitajat ja Veikan leikanneet kirurgit lähellä koko ajan. Ei ole tullut edes mieleeni, että pyytäisin siirtoa LO1:lle. Olin Veikan luona sairaalassa kaksi ekaa yötä, mutta sen jälkeen olen ollut päivät sairaalassa ja nukkunut yöt kotona. Sairaalayöt olivat todella rauhattomia. Veikka kyllä nukkuu siellä, mutta itseäni häiritsivät hirveästi muiden lasten itkut ja huudot…

Tässä kuvia tältä viikolta:

Leikkauksen jälkeen herkuttelemassa sipseillä

Uusi taito: Veikka osaa koota nuppipalapelejä alusta loppuun. Kotona nuppipalapelit eivät ole enää kiinnostaneet, koska Lassikaan ei tee niitä… :) Joten eipä ole tämäkään aito tullut ennemmin mulle ilmi. Tämä eläinpalapeli on suosikki.

Nukketeatteria käsinukeilla akvaariokaloille

Musiikkihetki Veikan vanhojen kamujen sairaalaklovnien kanssa

Kotona jälleen

tiistaina 29. maaliskuuta 2011

Broviacinpiuha oli saatu eilen korjattua jotenkin liimaamalla. Nukutusta ja isompaa operaatiota ei siis tällä kertaa onneksi tarvittu. Hienoa, mitä ne nykyään osaa… Nyt sitten ollaan 48 tuntia  (tai enää 30 tuntia) varovaisia, sen jälkeen piuhan pitäisi olla yhtä kestävä kuin ennenkin. Nutritiota ei saa tiputtaa kuin 20 ml tunnissa. Veikan TPN:n koolla tuo vauhti tarkoittaa sitä, että poika on kiinni tippakoneessa 28h/vrk. Kuinkahan tämä onnistuu? ;) No, joka tapauksessa tänään ja huomenna pitää ottaa tippateline leikkeihin mukaan. Onneksi mamma tulee avuksemme, on sitten yksi ihminen enemmän pyörittämässä tätä arkea. Yhden rooli tulee olemaan tippatelineen siirtäjä!

Broviacin vaihtoon

maanantaina 28. maaliskuuta 2011

Lähdemme nyt TAYS:iin. Lääkäri oli halunnut Veikan sinne taas heti, koska piuha on vähän murtunut. Operaatio tänään tai todennäköisemmin huomenna. Päivittelen tilannetietoja tänne, kun ehdin.