Arkisto aiheelle ‘Neuvola’

Lassin neuvola

keskiviikkona 10. lokakuuta 2012

Heti aluksi pitää todeta, että Lassi oli todella reipas! Heti uuteen neuvolaan saavuttua Soile-täti tuli pyytämään Lassi omaan huoneeseen ja mä jäin täyttämään kyselykaavaketta käytävälle. Eipä ollut mitään ongelmaa pojalle, vaikka mä kyllä epäilin, että noinkohan vaan jää vieraan ihmisen kanssa tekemään tehtäviä.

Lassin kehitys oli kuulemma ikätasoista. Osasi leikata viivaa pitkin, piirtää mallin mukaan kuvioita, kävellä varpailla viivaa pitkin, hyppiä, heittää palloa… Jos nyt jotain kehitettävää taidoissa löytyy, niin pallon kiinniottoa voisi kuulemma harjoitella.

Pituutta oli 105,3cm ja painoa 18,3kg. Hiukan oli laskenut käyrillä, mutta silti 0-käyrän yläpuolella mennään.

Lopuksi pistettiin vielä rokotus. Lassilla oli yskää ja nuhaa jo edellisenä päivänä ja eilen alkuillasta nousi kuume. Uskon sen johtuvan flunssasta, mutta ehkä rokote hieman edesauttoi kuumeen nousua. Illalla ja yöllä lämpöä oli 38,3, mutta sitten klo 3 aikoihin kuume alkoi laskemaan. Ilman särkylääkkeitä päästiin ja tänään on ollut jo lähes terveen oloinen poika. Nuhaa ja yskää riittää vielä molemillakin pojilla. Toivotaan kuitenkin, että Veikka pääsisi tästä flunssasta ilman kuumeiluja.

Lääkärikäynti ja neuvola

lauantaina 14. huhtikuuta 2012

Torstaisella lääkärikäynnillä kaikki hyvin, labrat oli kunnossa. Lääkärit olivat tosi tyytyväisiä Veikan vointiin ja tämän hetken maitomäärään, mikä on 700ml/ päivä!!!! Huimaa, enemmän kuin ikinä! Stoomasta tulee hyvin, joten Peptisorbin määrää saa vielä nostaakin, jos vain Veikka kestää sen. Yötippaa jatketaan 2 yötä 500ml pussilla ja joka kolmas yö 1000ml pussi ilman rasvaa (eli 775ml). Näin saadaan säästettyä maksaa, vaikkakin tuo rasvaton pussi menee kauemmin kuin pikku pussi… Seuraava kontrolli kolmen viikon kuluttua.

Ongelmana on nyt lähes päivittäin irtoavat kakkapussit. Ennen leikkausta pussit pysyivät parhaimmillaan kiinni kuusikin päivää, nyt ne irtoaa parin päivän välein, joskus jopa 3 kertaa päivässä (tai yössä). Toivotaan, että tämä on joku leikkauksen jälkeinen ohimenevä tila. Tilasin kyllä uusia pohjalevyjä kokeiltavaksi, jospa niillä saisimme vähän helpotettua tätä tilannetta.

Eilen käytiin neuvolassa. Veikka oli 86,2cm pitkä ja painoi 13,2kg. Paino menee jo +5-käyrällä, mutta pituudessa ollaan tiukassa alamäessä puolen vuoden kasvamattomuuden vuoksi, jospa sekin tuosta nyt alkaisi tasaantumaan. Veikka sai vesirokkorokotteen, koska otetuista vesirokkonäytteistä ei saatu varmuutta, onko Veikka sairastanut vesirokon helmikuussa. Vielä olisi Pneumokokin yksi rokote lähiaikoina, sitten voimmekin seuraavan kerran vierailla uudessa neuvolassamme, Lempäälässä.

Lassin epäviralliset 3,5v-mitat: 103cm ja 17,4kg.

Maanantai

maanantaina 19. joulukuuta 2011

Veikan masu toimi aamulla huomattavasti viikonloppua paremmin. Nyt illalla se taas hieman tökki, mutta pojan vointi oli hyvä. Letkutimme tauon aikana Peptisorbia 45min välein ja annoimme sopivasti vielä Osmosalia väliin. Nutritiotauko oli 4 tuntia ja taas olisi voinut vieläkin jatkaa, mutta klo oli sitten jo kahdeksan ja poika yöunilla, joten uusi tippa kiinni. Sokerit pysyivät hyvin, etenkin parin tunnin tauon jälkeen. Sain aamulla osaston lääkäriltä selkeät ohjeet tuon tauon suhteen. Näillä Peptisorb-määrillä saamme lisätä tauon korkeintaan 6 tuntiin, hyvä sekin.

Kotilomalla siis oltiin. Veikka pääsi osallistumaan mun valtavaan synttäärijuhlintaan. Mummu teki puoliskan isänpäiväkakun syötävään kuntoon, joten söimme taloudellisesti vain puolet kakusta ja juhlien kahdet juhlat samalla. Klo 19 taksikyydillä sairaalaan. Veikka pelasi puhelimella muistipeliä ja pysyi siten hyvin hereillä. Nukkumatti saapui jo ennen kasia. Hehkutan vieläkin tuon päikkäreiden (ainakin väliaikaisen) poissaolon puolesta!

Lassi sai tänään influenssapiikin reiteen. Pienet itkut, mutta tikkari pelasti ja toi hyvän mielen! Huomenna Lassi lähtee mummun ja papan mukana jouluvalmisteluihin Alavudelle. Toivottavasti pääsisimme koko perheellä nauttimaan noista valmisteluista… Vielä elättelen toiveita! :)

3v isoveli

torstaina 22. syyskuuta 2011

Synttärijuhlia on juhlittu väsymiseen asti. Herkkuja syöty, lahjoja saatu ja vieraiden seurasta nautittu. Eka Sapsulla, sitten Roimalantiellä ”oikeat” juhlat ja rääpiäiset ja vielä kotosallekin on paketteja ilmestynyt, vaikka kakkua ei kyllä meidän tuvassa oo näkynyt.

Sankarin toiveesta junakakku

Sapsun papan entisöimä kaivuri

Kaivurin on Vesa-Matti aikoinaan saanut myös 3v-lahjaksi. Nyt tuo kaivuri on saanut uuden kodin Lempäälästä.

Tämän Muumi-kakun muokkasin Ruusperin rouvan ohjeesta. Kiitos vain Noora, maistui!

Tarkkaa puuhastelua Legojen parissa

Maripaitapoitsut leikkimässä. Matti ja Lassi hieman samiksina.

Tänään kävimme 3v-neuvolassa. 2 edellistä käyntiä on mennyt huutamiseksi, joten en tältäkään kerralta mitään mallikäyttäytymistä odottanut. Lassi oli kuitenkin reipas! Teki Satu-tädin kanssa melkein kaikki tehtävät, lopuksi alkoi vähä kyllästyttämään. Ikätasoiset taidot kuitenkin hallittiin, näkö ja kuulo oli ok. Pituutta herralla oli sentin vajaa metrin ja painoa 16,4kg. Neuvolareissun kaupanpäälliseksi Veikka sai vielä Pneumokokki-rokotteen kolmannen vahvistuksen. Hiukan kyllä mietin, että annanko, kun oli eilen illalla vähän lämpöä. Päädyimme kuitenkin, että annetaan, koska yö ja aamu oli kuumeettomia. Saas nähdä oliko hyvä päätös. Nyt (klo 17) lämpöä on 38,4. Ajattelin, että tauti olisi samaa kuin Lassilla viime viikolla. Lassille nousi perjantai-illalla kuume, joka laski sitten muutaman tunnin nukkumisen ansiosta ja pysyikin poissa. Hieman on ollut väsyä sen jälkeen, muttei muuta… Pitäkäähän peukkuja, että Veikkakin tuosta tokenee. Toki toi kuume voi nyt olla myös tämän päiväisestä rokotteesta, josta oireet ilmestyvät kuulemma yleensä vuorokauden sisällä. Rokotteesta tuleviin oireisiin ei suositella annettavan lääkettä, ettei rokotteen teho heikkenisi. Huoh!

Veikan kuulumisia

lauantaina 3. syyskuuta 2011

Heinäkuun lopulla päästiin letkutettavissa maidoissa jo yli 500ml, kun tavoite on tällä hetkellä 500ml. Sitten aloitimme rautatipat alhaisten rauta-arvojen vuoksi ja siitä alkoi oksentelu. Masu ja suoli meni ihan sekaisin ja tipuimme maidoissa 300 milliin. Rautatipat lopetettiin ja maitomääriäkin päästiin taas hiljalleen nostamaan. Nyt olemme 400ml tuntumassa. Toinen uutena aloitettu lääke, seleeni, ei onneksi aiheuttanut mitään erityistä.

1,5v-neuvolassa kävimme 19.8. eli noin 1v 7kk iässä. Juttelimme Satu-tädin kanssa kuulumisia. Puhuimme oikeastaan enemmän normaaleja arkijuttuja kuin Veikan sairauden tuomia erityispiirteitä, tämä tuntui hyvältä. Lääkärillä emme käyneet, koska en vieläkään halua yhtään uutta lääkäriä Veikalle. Käynnin lopuksi Veikka sai MPR-rokotuksen. Pientä itkua tuli, mutta aikas pian harmitus loppui. Viikon päästä nousi korkea kuume. Luulin, että se johtui rokotteesta, ja ehkä osaksi johtuikin, mutta siitä lisää myöhemmin… Syksystä on tulossa oikein piikikäs. Veikka saanee ennen 2v päiväänsä vielä Pneumokokkirokotteen vahvistuksen, influenssa- ja vesirokkorokotteet.

Vauhti on lisääntynyt. Juoksuaskelia tulee ja kiipeilyjutut on kovasti varmistunut. Nyt kiivetään leikkikentälläkin jo mitä ihmeellisimpiin telineisiin.

Labrat on jatkunut 2 viikon välein ja ensi tiistaina mennään taas. Arvot ovat olleet periaatteessa hyviä, paitsi rauta-arvot, Hb ja seleeni, mutta niihin on onneksi jo korjaukset tulleet. Edellistiistaina kävimme pitkästä aikaa puheterapiassa. Taina oli tyytyväinen Veikan edistymiseen, vaikkemme kesän aikana mielestäni ole mitenkään erityisemmin menneet eteenpäin. Ammatti-ihminen kai sit huomaa enemmän niitä valmiuksia, kun itse kiinnittää huomiota vain konkreettisiin juttuihin. Toki Veikalla on tullut lisää kiinnostusta ruokailuja kohtaan. Puheterapiassa maistui hedelmäsose! Siinä siis seuraava harjoituksen aihe, hieman kiinteämpää maidon ja veden lisäksi.

Ensimmäinen neuvolakäynti

torstaina 13. tammikuuta 2011

Veikkakin sai viimein oman neuvolakortin. Käytiin tänään siis Satu-tädin luona ja viivyimmekin melkein tunnin. Paljon riitti juteltavaa ja Sadulla kyseltävää. Veikka oli koko käynnin ajan oikein reipas ja touhukas. Sai lopuksi vielä piikinkin reiteen ja sekin meni väsystä huolimatta melko vähillä itkuilla.

Samoilla mitoilla mennään kuin Lassi samanikäisenä. Pituutta 77,5cm ja painoa 10,4 kg.

Sadun terveiset neuvolakortista: ”Hyväkuntoinen, touhukas pikkumies. Tavujuttelua. Kuulotesti ok, napin poimi näppärästi peukalo-etusormiotteella. Pituus ja paino iänmukaisissa keskiarvolukemissa.”

Tähän loppuun haluan liittää Vilja Vaeltajan blogista runon, joka mielestäni sopii niin hyvin kaikille erityisille lapsukaisille ja on hyvänä muistutuksena meille kaikille siitä, että kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia, eikä mennä normaalien kasvukäyrien ja kehityksen mukaan. Silti he ovat oman elämänsä sankareita ja vähän muidenkin. Aika paljon muidenkin…

Tärkeintä ei ole, että vauva on terve.
Tärkeintä on jäädä henkiin.
Tärkeintä ei ole saavuttaa neuvolakirjan jokaista kohtaa ”normaaliin tahtiin”, vaan olla oman neuvolakirjansa Indiana Jones,
oman elämänsä sankari ja vähän muidenkin.
Aika paljon muidenkin.

Tärkeintä ei ole olla sitä, mitä muut toivoivat,
luulivat tai odottivat.
Tärkeää ei ole olla kummankaan näköinen.
Tärkeää on olla oman itsensä näköinen
ja pitää vahvasti kaksin käsin kiinni siitä,
mitä elämäksi sanotaan.

Tärkeintä on olla yhdessä ja jaksaa.
Olla paikalla silloin, kun välittämistä jaetaan.
Tärkeintä on kuulua johonkin
ja hengittää samaan tahtiin sen porukan kanssa,
jota myös perheeksi kutsutaan.